Varning för alltför starka olagliga rör!

Under den senast tiden har Svensk Solarieförening –www.solarie.com – uppmärksammat att förekomsten av allt för starka lysrör ökat. Detta är mycket oroande då dessa rör inte bara är olagliga utan även utsätter användaren för helt onödiga risker. Det kan ju tyckas bekvämt att bara behöva 5-6 minuters solning för att uppnå en önskad effekt. Detta kan dock bara uppnås genom en betydligt högre stråldos än den som är godkänd i Sverige. Svensk Solarieförening har på eget initiativ anmält ett antal solarier till Statens Strålskyddsmundighet (SSM) och bett myndigheten vidta åtgärder. Om du känner dig osäker är du mer än välkommen att kontakta Svensk Solarieförening. En indikation på att ett solarium använder sig av olagliga rör är att soltiden är kort samt att man lätt bränner sig. Tveka inte att ta kontakt om du misstänker något! Du kan vara helt anonym.

Hur vårdar jag min hy på bästa sätt när jag solar solarium?

*Normal hy
Det är viktigt att du använder en fuktkräm som inte varesig torkar ut eller gör din hud fet. Prova dig fram, men ha tålamod då det tar ca 3 veckor för din hy att anpassa sig till en ny hudkräm. Tänk på att det är viktigt att din hy får fukt både före och efter det att du solat solarium. För att du bättre skall kunna ta tillvara på D-vitaminet du får när du solar solarium samt för att vårda din hy rekommendrar Open Sun solarium att du använder dig av Australian Gold solkrämer. De innehåller endast natruliga råvaror av absolut högsta kvalitet. Utöver att vårda din hy blir du dessutom brunare av att använda en solkräm när du solar solarium.

*Fet hy
Ser din hy oljig ut med förstorade porer har du sannolikt en hy som överproducerar fett i talgkörtlarna. Den här överproduktionen kan leda till att dina porer korkas igen och att det uppstår finnar och pormaskar. För att motverka fet hy skall du använda en hudkräm som är anpassad för fet hy. Rengör ansiktet med en mild ansiktstvätt och avsluta med en återfuktande kräm. Solning i solarium kan i många fall motverka fet hy. Precis som många som får en bättre hy under sommarmånaderna då de har en större exponering av sol hjälps många med fet hy av att sola solarium.

*Torr hy
För att motverka torr hy är det viktigt att man använder sig av en mild ansiktstvätt minst 2 gånger per dag. Efter tvätten skall en återfuktande hudkräm användas. Undvik vanlig tvål och produkter som innehåller alkohol. Detta då dessa produkter verkar ytterligare uttorkande på din hy. När du solar solarium är det viktigt att du återfuktar din hy efter solningen.

Hur sköter man huden när man solar solarium?

På Open Sun solarium säljer vi Australian Golds solkrämer i vår varuautomat. De är speciellt anpassade för att använda i samband med solariesolning. De förlänger samt fördjupar brunfärgen samtidigt som du återfuktar och vårdar din hud. Du får helt enkelt ut maximalt av din solning samtidigt som du bibehåller din smidiga hud genom att använda en bra solkräm. Australian Gold innehåller endast naturliga råvaror och är den i särklass bästa på marknaden!

Hur fungerar ett modert solarium?

Moderna solarier ger ett ljus, som i stor utsträckning påminner om solljuset. Man använder sig av två olika ljuskällor: solarierör och HPA-lampor. Den ström som passerar mellan solarierören ger ett mycket kortvarigt och osynligt UV-C jus i solarierörets gasblandning. UV-C ljuset stoppas av solarierörets glas. Inuti solarieröret finns det ett pulver som omvandlar UV-C ljuset till ett synligt ljus och UV ljus. Den strörsta delen av energi finns i det område som ger UV-A ljus. Bara en liten del, ca. 0,7 – 1%, är UV-B ljus. Det handlar om att påverka balansen mellan UV-A och UV-B genom att välja olika ljuspulverblandningar. På Open Sun använder vi oss bara av Ergolines originalrör. Förhållandet mellan UV-A och UV-B är mycket bra i Ergolines originalrör. Detta för att du skall få en fin färg utan att bli röd. HPA-lamporna fungerar ungefär på samma sätt. De är mycket mindre än solarierören, men har större effekt – de ligger oftast runt 500 Watt. HPA-lamporna har inget ljuspulver utan de  lyser igenom ett filterglas som filtrerar bort de kortvågiga strålarna ex.UV-C.

Hur lång tid tar det att “aktivera” pigmenten efter en lång tid utan sol utomhus eller i ett solarium?

Det tar ca 2-3 solningar i ett solarium innan de nybildade melaninkornen blir påverkade av UV-A ljuset och därmed blir mörkare. Efter det att melaninet i huden blivit aktiverat kan du stegvis öka dosen tills du får den färg du vill ha. Ta det alltid försiktigt i början om du inte solat på länge när du solar utomhus eller i solarium så håller din färg längre.

Påverkas solningsresultatet av värme?

Det spelar ingen roll om du är varm eller sval då du solar solarium. Det går med andra ord utmärkt att kombinera solning i solarium med bastubad. Dock skall man inte belasta kroppen med för mycket värme varför det är att rekommendera att det finns en riktig luftkonditionering i solariet. Vi har givetvis riktig luftkonditionering installerat i alla våra solarier med en mycket kraftfull ventilation. Vad det innebär för dig är att våra solarium inte överstiger 23 grader.

Hur länge är det lagom att sola solarium?

Precis som när du solar i solen är det sunt förnuft som gäller vid solning i solarium. Känn dig fram och följ de rekommenderade soltiderna för respektive solarium. Då alla eftersträvar olika resultat och då alla har olika förutsättningar betalar man per minut på Open Sun solarium. Detta för att alla skall kunna följa sin ideala soltid. I entren på Open Sun solarium finns ett tydligt hudtypschema där man enkelt kan fastställa sin ideala soltid. Vi har endast rör som uppfyller de strålskyddskrav som meddelats i svensk standard SS EN 60 335-2-27, Utgåva 4, 1997. Vad det innebär för dig är att du alltid kan vara säker på att du solar i ett solarium som är 100% säkert och alltid har godkända rör. På Ergolines originalrör är andelen UV-A hög samtidigt som andelen UV-B är låg. Om du följer de rekommenderade soltiderna innebär detta att du får en fin färg utan att bli röd.

Hur förbereder jag mig bäst inför min solsemester?

Att bygga upp ett grundskydd under kontrollerade former i ett solarium innan du åker på semester är ett mycket bra sätt att förbereda din hud för den starka UV-exponeringen som solsemestrar ofta innebär. 20 minuter i ett modernt solarium motsvarar t ex endast 13 minuter mitt på dagen på en strand i Thailand. Dock tar det tid att få ett bra solskydd. Om du tar det stegvis får du det bästa hudegna solskyddet. Du bör räkna med att det tar ca 3 veckor att bygga upp ett hudeget solskydd som motsvarar solskyddsfaktor 4-8. Om du dessutom har en fin färg när du åker på solsemester kan du koncentrera dig på att slappna av och ha roligt på resan istället för att ligga och “pressa” på stranden.

Kan man sola solarium om man har diagnosen pityriasis versicolor?

Pityriasis versicolor orsakas av en ytlig infektion med jästsvamp. Denna svamp gör att pigmentet inte bildas normalt. Så länge svampen är obehandlad framstår infektionen som bruna lätt fjällande fläckar. När man behandlat bort svampen med till exempel Fungoral schampo 5 minuter 5 kvällar i rad ses ljusa områden där svampen funnits. Dessa går bra att behandla bort med solarium som då stimulerar pigmentbildningen inom dessa områden.

Hur ofta kan man sola solarium?

Enligt internationella experter kan du – förutom att vistas normalt utomhus och åka på semester en gång/år till ett sydligare land – sola i solarium 4 till 5 omgångar per år med 10-12 solarietillfällen per omgång. Det vill säga ca 40-60 gånger/år. Strålskyddskommittén formulerar sina rekommendationer något försiktigare. De rekommenderar att du begränsar ditt solbadande i sol och solarium till 20 solbad per år.

Ska jag skydda ögonen när jag solar solarium?

Ja, du ska alltid skydda ögonen vid solning i solarium. Det räcker inte att du blundar när du solar solarium. När du solar i solarium ska du använda solarieglasögon som inte släpper igenom UV-ljus. Om du har opererat bort linsen måste du ovillkorligen ha skyddsglasögon när du solar solarium. Open Sun sätter alltid säkerheten främst och därför får du låna skyddsglasögon gratis hos oss när du solar solarium.

Hjälper solarium mot psoriasis & akne?

Mångas problem minskar markant då de solar solarium precis som många upplever att psoriasisbesvären mildras under sommaren, särskilt om man befinner sig vid havet. Även akne och liknande hudbesvär brukar bli bättre när man solar solarium. En rad hudsjukdomar som t ex psoriasis kan behandlas med framgång med UV-terapi. Tala med din läkare om du är osäker.

Vad ska jag tänka på innan jag solar solarium?

Du ska göra på precis samma sätt när du solar solarium som när du solar ute i solen. Du ska inte använda deodorant, parfym eller kosmetika. Ta alltid bort smink och parfym innan du solar i solen eller i solarium. I solen bör du alltid ha solskyddsmedel då det annars är svårt att kontrollera mängden UV-ljus, men det ska du inte ha när du solar i solarium då du i ett solarium kan kontrollera mängden UV-ljus genom din soltid. Om du äter medicin bör du kontrollera att den inte innehåller ämnen som gör att du blir ljuskänslig. När medicinen innehåller sådana ämnen bör du avstå från att sola i solen eller i solarium. Rådfråga alltid din läkare om du är osäker.

Är solarium lika effektivt som solen?

Den ultravioletta strålningen i ett modernt solarium är i stort sett likadan som solens. Men solariets UV-B ljus är ”snällare” mot huden, eftersom andelen UV-B är lägre i ett solarium än i solen. Dessutom vet du att ett solarium ger samma ljus (samma andel UV-A och UV-B) varje gång du solar. Det vet du inte i solen, eftersom solens intensitet förändras hela tiden. En annan fördel med solarium är att du kan sola när du vill – även när det regnar.

Får jag rynkor av att sola solarium?

Det finns inga som helst belägg för att solning i solarium skulle framkalla rynkor i större utsträckning än solning utomhus. Då du kan kontrollera din soltid i ett solarium till skillnad från utomhus är det snarare så att du har betydligt lättare att hålla dig till din ideala soltid när du solar solarium. Din ideala soltid baseras på vilken hudtyp du har samt hur mycket färg du har just för tillfället i kombination med vad du vill uppnå för resultat med ditt solande. Så länge som du håller dig på din ideala soltid får du en lagom mängd UV-ljus på kroppen och undviker därför att få rynkor i förtid. Solning är hälsosamt och sunt så länge som du inte solar så länge så du blir röd och bränner dig.

Vad händer när jag blir brun i ett modernt solarium?

När du solar solarium sätter UV-B ljuset igång pigmenteringsproduktionen och UV-A ljuset färgar pigmentet mörkt. Eftersom UV-A och UV-B ljusen samarbetar får huden ett naturligt skydd mot UV ljuset. UV-B ljuset stimulerar även produktionen av “solhormonet” Vitamin D3, som omvandlas till kalcium och som samtidigt stärker skelettet. Andra positiva effekter av att sola solarium är bättre blodcirkulation och bättre immunförsvar.

Solarium – handlar det endast om det yttre?

Nej! Solandet har rad positiva effekter som inte har med fåfänga att göra. Det är vetenskapligt bevisat att solarium har gynnsamma effekter på ämnesomsättningen, nervsystemet, hjärtat, blodcirkulationen och vår prestationsförmåga. Vitamin D3 – som är mycket viktigt för att vi ska må bra – bildas genom solens samt solariets ultravioletta strålar . Under den mörka årstiden kan solande i solarium jämna ut en eventuell brist på vitamin D3 som cirka 70% av alla skandinavier lider av. Det är dessutom både skönt och väldigt avslappnande med en stunds solning i ett solarium.

Fakta om UV-ljus

 • På sommaren får du cirka hälften av UV-ljuset mellan kl 11 och 15.
 • I klart vatten har ca 40% av UV-ljuset trängt ner till en halv meters djup.
 • I skuggan får du cirka 50% av solens direkta UV-ljus.
 • Ju högre solen står på himlen, desto mer intensivt är UV-ljuset. Du bör skydda dig då din skugga är kortare än du själv.
 • UV-ljuset tränger lättare igenom molnen än det synliga ljuset. Trots att det finns moln på himlen kan du med andra ord få mycket UV-ljus.
 • UV-ljuset blir starkare ju högre höjd du befinner dig på.
 • Vatten och snö reflekterar UV-ljuset. Nyfallen snö reflekterar över 80% av UV-ljuset.
 • Ljus sand reflekterar 20% av det infallande UV-ljuset.
 • En person som ligger ner kan få upp till 4 ggr så mycket UV-ljus jämfört med en person som står upp. Detta varierar beroende på hur högt på himlen solen står.

Fakta om D-vitamin

 • D-vitamin är en fettlöslig vitamin.
 • D-vitamin bildas i huden av UVB-strålningen som finns i sol- eller solarieljus.
 • Solbrun hud eller mörka hudtyper samt äldre personer har svårare att bilda D-vitamin.
 • På vintern jämnar solning i solarium ut eventuell D-vitaminbrist.

Hur ofta byter ni rör på Open Sun solarium?

Open Sun solarium byter alltid rören efter 300 timmar trots att den rekommendera tiden är betydligt längre än så. Det absolut viktigaste för ett seriöst solarium är fräscheten samt rörbyten. Vårt Ergoline 770 DP solarium i rum 2 kompenserar till och med för rörens ålder! Vad det innebär är att du alltid har 100% effekt i solarium 2, det vill säga att det är som att alltid sola med nya rör! På Open Sun solarium kan du alltid känna dig säker på att du har en fräsch lokal samt effektiva säkra rör!

Ger ståsolarium bättre effekt än liggsolarium?

Det är ingen skillnad på om man står eller ligger ner när man solar solarium. Om ni har stött på en anläggning som uppger att deras ”ståsolarium” ger en bättre effekt än övriga solarium stämmer detta inte. Vad som avgör ett solariums effekt är den totala watteffekten och inte om man står upp eller ligger ner när man solar solarium. På Open Sun solarium har vi marknadens i särklass bästa och mest effektiva solarium från Ergoline. Allt för att du skall få den bästa solupplevelsen som finns!